Sofie Schrauwen

Klinisch psycholoog
Traumapsycholoog

Contact

Je kan bij mij een afspraak maken op maandag in Senses Praktijkhuis Lier.
T: 0488/ 09.32.49
E: sofiesenses@outlook.be

Wie ben ik

Ik behaalde mijn masterdiploma in de Klinische psychologie aan de KU Leuven in 2015. Ik heb een bijzondere interesse in psychotrauma en de mogelijke gevolgen hiervan. Ik koos er dan ook voor om mij hier verder in te specialiseren. Zo volgde ik verschillende opleidingen, zoals een permanente vorming in de psychotraumatologie aan de VUB, fase 1 en 2 van Brainspotting aan de Educatieve Academie en een basisopleiding en enkele verdiepende modules in de hypnotherapie bij de VHYP. Ik volg momenteel ook een integratieve psychotherapieopleiding. Ik vind het belangrijk me permanent bij te scholen door o.a. workshops en opleidingen te volgen en lees ook regelmatig boeken.

Ik startte in 2016 als zelfstandig psycholoog in bijberoep. Sinds 2018 is dit in Senses praktijkhuis, waar ik voornamelijk met jongeren en volwassenen werk.

Naast mijn werk in Senses, ben ik werkzaam als mobiel psycholoog bij een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Ik ga aan huis bij gezinnen waarbij 1 (of meerdere) kind(eren) een complexe psychische problematiek heeft. In dit werk ga ik therapeutisch aan de slag met heel het gezin.

Ik ben erkend door de Psychologencommissie (Erkenningsnummer: 922114786) en beschik over een visum.

Websites

Je kan mij ook vinden op www.vind-een-psycholoog.be en op www.brainspotting.be.

Doelgroep

Kinderen en jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders.

Werkwijze

Tijdens een eerste verkennend gesprek (intakegesprek) proberen we de klachten, de verwachtingen te aanzien van therapie evenals wat goed loopt en werkt in kaart te brengen. Indien we beslissen om samen verder te gaan, bespreken we welke vorm van behandeling aangewezen is. Een behandeling kan bestaan uit individuele therapie en/of ouderbegeleiding. Individuele therapie kan verschillende vormen aannemen afhankelijk van de leeftijd en problematiek. Brainspotting* en hypnotherapie** zijn twee technieken die ik vaak inzet om op een meer onbewust/lichamelijk niveau verandering te bekomen.
De duur en frequentie van de therapie is afhankelijk van de aard van de problematiek.
Ouders spelen een cruciale rol in de behandeling van kinderen en jongeren, daarom gaat individuele therapie bijna altijd gepaard met ouderbegeleiding. Bij ouderbegeleiding ga ik in gesprek met ouders ter evaluatie, bijsturing en/of ondersteuning van de individuele therapie, maar ook los van individuele therapie (bv. voor opvoedingsondersteuning). De frequentie van de ouderbegeleiding (in combinatie met individuele therapie) is afhankelijk van het verloop van de individuele therapie.

*Brainspotting (BSP)

“Waar we naar kijken, beïnvloedt hoe we ons voelen.”

BSP is een zeer effectieve psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van heel wat klachten (trauma, angsten, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblemen, …) die de kwaliteit van je leven negatief beïnvloeden. BSP is erop gericht deze klachten rechtstreeks in de hersenen en het lichaam op te sporen en op te lossen. Dit zonder dat het nodig is de hele tijd over je probleem te praten of je ervaringen te onderzoeken. Aangezien het voor kinderen niet altijd  gemakkelijk is om hun gevoelens en gedachten te beschrijven, is dit voor hen een zeer geschikte methode.  Bovendien werkt deze methode bij kinderen vaak ook snel, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.

**Hypnotherapie

Bij hypnotherapie wordt er gebruik gemaakt van hypnose om bepaalde doelen te bereiken.    Hypnose is een toestand waarbij je in hoge mate vatbaar bent voor (helende) suggesties.
De therapeut brengt je in deze toestand of trance tijdens de therapie. In deze toestand kan je zowel fysiek als mentaal ontspannen. Je aandacht is diep naar binnen gericht, maar je blijft alert en je blijft je bewust van wat er in je omgeving gebeurt. Je hebt ook op elk moment de controle over wat er in de hypnose gebeurt. Via hypnose (en de suggesties van de therapeut of jezelf) kan je op een andere manier dan door ‘wilskracht’ je doelen bereiken. Hypnose is nuttig om allerlei symptomen te beïnvloeden. Het wordt als hulpmiddel zowel in de medische wereld als in de psychotherapie gebruikt.

Tarieven

60 euro voor een gesprek van 50 minuten

Betalen kan contant of via de bancontact app.
Enkele mutualiteiten bieden reeds een (gedeeltelijke) terugbetaling.

Een afspraak verplaatsen of annuleren kan tot 24u voor uw geplande afspraak. Zo kan ik je plaats eventueel nog doorgeven aan iemand anders. Indien je minder dan 24u op voorhand wenst te annuleren of te verplaatsen, wordt het bedrag van de geplande consultatie aangerekend als tegemoetkoming.