Sofie Schrauwen

Kinder- en jeugdpsychologe
Hypnotherapeut i.o.

Contact

Je kan bij mij een afspraak maken op maandag in Senses Praktijkhuis Lier.
T: 0488/ 09.32.49
E: sofiesenses@outlook.be

Wie ben ik

Ik behaalde mijn masterdiploma in de Klinische en gezondheidspsychologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vanuit mij grote interesse in het werken met kinderen en jongeren specialiseerde ik me hierin. Ik heb bovendien een bijzondere interesse in trauma, hechtings-, gedrags- en emotionele problemen. Om deze problematieken optimaal te kunnen behandelen volgde ik een erkende opleiding Brainspotting aan de Educatieve Academie en een basisopleiding in hypnotherapie bij de VHYP. Om mij verder te specialiseren in trauma, volgt ik een permanente vorming tot psychotraumatoloog bij het Belgisch Instituut voor Psychotrauma in samenwerking met de VUB. 

Momenteel ben ik werkzaam als psycholoog in het buitengewoon lager onderwijs type 3. Dit zijn kinderen met gedrags- en/of emotionele stoornissen (ODD, PTSS, DMDD, hechtingsproblematieken …). Daarnaast werk ik als zelfstandige in groepspraktijk Vita in Wilrijk en in Praktijkhuis Senses in Lier.

Ik ben erkend door de Psychologencommissie (Erkenningsnummer: 922114786) en ben lid van De Belgische Federatie van Psychologen (BFP), De Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP) en De Vlaamse Wetenschappelijke HypnoseVereniging (VHYP).

Thema’s waarvoor je bij mij terecht kan

  • Verwerking van trauma en verlies
  • angst en stress
  • stemmingsproblemen en depressieve gevoelens
  • onzekerheid, laag zelfbeeld en faalangst
  • gedragsproblemen
  • sociaal-emotionele problemen (snel boos zijn, snel verdrietig zijn)
  • hechtingsproblemen
  • opvoedingsondersteuning bij eet- en slaapproblemen, zindelijkheid
  • sociale vaardigheidstraining (bij problemen met weerbaarheid en assertiviteit, gepest worden/pesten)
  • eetstoornissen

Doelgroep

Kinderen en jongeren van 0-18 jaar met of zonder hun ouders

Websites

Je kan mij ook vinden op www.vind-een-psycholoog.be
Voor meer informatie over brainspotting kan je terecht op: www.brainspotting.be
Voor meer informatie over hypnose kan je terecht op: www.vhyp.be

Werkwijze

Tijdens een eerste verkennend gesprek (intakegesprek) trachten we de klachten, de verwachtingen te aanzien van therapie evenals de krachten duidelijk in kaart te brengen. Indien we beslissen om samen verder te gaan, bespreken we welke vorm van behandeling aangewezen is. Een behandeling kan bestaan uit individuele therapie en/of ouderbegeleiding. Individuele therapie kan verschillende vormen aannemen afhankelijk van de leeftijd en problematiek. Ik werk voornamelijk aan de hand van spel- en creatieve therapie, gesprekstherapie, Brainspotting* en hypnotherapie**.
De duur en frequentie van de therapie is afhankelijk van de aard van de problematiek.
Ouders spelen een cruciale rol in de behandeling van kinderen en jongeren, daarom gaat individuele therapie bijna altijd gepaard met ouderbegeleiding. Ouderbegeleiding bestaat uit gesprekken met ouders ter evaluatie, bijsturing en/of ondersteuning van de individuele therapie, maar ook los van therapie voor bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning. De frequentie van de ouderbegeleiding (in combinatie met individuele therapie) is afhankelijk van het verloop van de individuele therapie. De afspraken hiervoor worden gemaakt aan het einde van een individuele therapiesessie.

*Brainspotting (BSP)

“Waar we naar kijken, beïnvloedt hoe we ons voelen.”

BSP is een zeer effectieve psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van heel wat klachten (trauma, angst, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblemen, verslavingen, AD(H)D, autisme spectrum stoornissen, …) die de kwaliteit van je leven negatief beïnvloeden. BSP is erop gericht deze klachten rechtstreeks in de hersenen en het lichaam op te sporen en op te lossen. Dit zonder dat het nodig is de hele tijd over je probleem te praten of je ervaringen te onderzoeken. Aangezien dat kinderen niet altijd zo gemakkelijk kunnen praten over hun gevoelens en gedachten, is dit voor hen een zeer geschikte methode.  Bovendien werkt deze methode bij kinderen vaak ook snel, doordat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.

**Hypnotherapie

Bij hypnotherapie wordt er gebruik gemaakt van hypnose om bepaalde doelen te bereiken.    Hypnose is een toestand waarbij je in hoge mate vatbaar bent voor (helende) suggesties.
De therapeut brengt je in deze toestand of trance tijdens de therapie. In deze toestand kan je zowel fysiek als mentaal ontspannen. Je aandacht is diep naar binnen gericht, maar je blijft alert en je blijft je bewust van wat er in je omgeving gebeurt. Je hebt ook op elk moment de controle over wat er in de hypnose gebeurt. Via hypnose (en de suggesties van de therapeut of jezelf) kan je op een andere manier dan door ‘wilskracht’ je doelen bereiken. Hypnose is nuttig om allerlei symptomen te beïnvloeden. Het wordt als hulpmiddel zowel in de medische wereld als in de psychotherapie gebruikt.

Tarieven

Intakegesprek (60-90 min): 70 euro
Ouderbegeleiding (50 min): 50 euro
Individuele therapie (50 min): 50 euro

Betalen kan enkel contant.
Enkele mutualiteiten bieden reeds een (gedeeltelijke) terugbetaling.

Een afspraak verplaatsen of annuleren kan tot 24u voor uw geplande afspraak. Zo kan ik uw plaats eventueel nog doorgeven aan iemand anders. Indien u minder dan 24u op voorhand wenst te annuleren of te verplaatsen wordt het bedrag van de geplande consultatie aangerekend als tegemoetkoming.