Silke Velghe

Kinesitherapeut & Manuele therapeut ChroniSense

Contact

Ik help u graag verder in groepspraktijk Senses Lier op maandag en woensdag na afspraak.

E: silkevelghe.senses@gmail.com

T: 0498/201.671

 

Kinesitherapeut / Manuele therapeut ChroniSense

 

Chronische pijn is een symptoom dat bij tal van aandoeningen voorkomt en kan op termijn voor een fysiek en sociaal isolement gaan zorgen. Je raakt in een vicieuze cirkel en geraakt er zelf moeilijk uit. Wat zijn de handvaten om jouw cirkel te doorbreken? Dat is de hamvraag in het revalidatieproces bij chronische pijn.

Manuele therapie en kinesitherapie kunnen op verschillende manieren een ondersteuning bieden. Echter is er een groot verschil tussen verschillende aanpakken.

Enerzijds is er de ‘passieve’/hands-on aanpak. Hierbij wordt je door middel van gewrichtsmobilisaties, technieken voor de spieren enz. even van je pijn afgeholpen. Wetenschappelijk onderzoek bewijst echter enkel een effect op korte termijn. De klachten zullen in de meeste gevallen gewoon terugkomen.

Anderzijds is er na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het managen van je klachten, informatie krijgen over de oorzaak ervan en het krijgen van een aantal tools om met je klachten om te gaan wel zorgt voor verbetering op lange termijn. Dit is een minder gekend aspect van de kinesitherapie maar wel de recente, nieuwe mindset om om te gaan met chronische pijnklachten onder het motto “Retrain the brain”.

Na het volgen van een uitgebreide lessenreeks aan KU Leuven, Ugent en een bijscholing bij Pain in motion (een internationaal universitair team dat onderzoek verricht naar chronische pijnklachten) ben ik ervan overtuigd dat de tweede optie de weg is naar succes op lange termijn. Uiteraard zal ik je eerst lichamelijk onderzoeken om er zeker van te zijn dat we niets over het hoofd zien. Verder ga ik samen met jou op zoek naar een therapie aangepast op maat waarbij ik je tracht handvaten te geven om zelf aan de slag te gaan met je klachten. Dit kan in allerlei vormen: aangepaste oefeningen, educatie over het pijnverwerkingssysteem, ademhalings- en relaxatieoefeningen enz. Door alle puzzelstukken samen te leggen komen we tot een individueel programma waarbij ik je zal begeleiden.