Dr. Karen Smets

Dokter Karen Smets Senses Praktijkhuis 1

Arts / Coach

Contact

Je kan bij me terecht op afspraak in Senses Praktijkhuis Mortsel op vrijdag.

Je kan me bereiken via:

E: drkarensmets.senses@gmail.com

Wie ben ik

Als kind droomde ik ervan om ofwel bioloog ofwel psycholoog ofwel dokter te worden. Ik koos  uiteindelijk voor een opleiding tot dokter, ervan uitgaande dat de 2 andere richtingen hierin wel aan bod zouden komen. Zo blij met mijn keuze, want niets bleek minder waar!

Ik studeerde af als basisarts in 2002 aan de Universiteit Antwerpen, volgde daarna een opleiding Tropische Geneeskunde aan het Tropisch Instituut te Antwerpen en startte een jaar later met mijn opleiding tot huisarts in een zeer sociaal geëngageerde praktijk te Deurne, waar ik met grootste onderscheiding mijn diploma behaalde in 2005.

Dit sociaal geëngageerd werken bleek “mijn ding” te zijn, want ik heb uiteindelijk steeds gewerkt in praktijken die oog hadden voor de samenhang tussen lichaam, context en geest. Ik ben erg dankbaar voor de vele persoonlijke verhalen die mensen met me deelden. Zij hebben ertoe bijgedragen dat ik mijn skills als arts in het zien van deze samenhang verder kon verfijnen en ik zo kon leren hoe zinvol het is om élke aanmeldingsklacht, ook de louter fysieke, steeds te benaderen vanuit dit zogenaamde bio-psycho-sociaal model.

Vanaf de prille start van mijn professionele loopbaan, heb ik een bijzondere interesse gehad voor de band tussen moeder en kind. Ik deed dan ook al snel vele zwangerschapsbegeleidingen en werkte ik bij Kind en Gezin, waar ik vandaag de dag nog steeds werk.

Naast het werk in de praktijk, heb ik steeds een grote honger gehad naar kennis en verdieping. Dit mag blijken uit de vele opleidingen die ik volgde. Zo werkte ik ook regelmatig mee aan de uitwerking van richtlijnen en opleidingspakketten voor huisartsen rond verschillende thema’s, zoals b.v. rond rookstopbegeleiding, gedragsverandering, vroegtijdige zorgplanning, begeleiding van kindermishandeling, zwangerschapsbegeleiding, burn-out, seksueel overdraagbare infecties en seksueel welbevinden, enz. Ik gaf ook regelmatig training aan huisartsen omtrent deze onderwerpen.

In de loop der jaren dat ik werkzaam was als huisarts, voelde ik hoe langer hoe meer dat mijn manier van werken niet goed paste in het klassieke model van 15 minuten- consultaties waarin ook vaak een louter medicamenteuze aanpak wordt gehanteerd. Zoals al eerder vermeld, is het kijken naar de samenhang lichaam, context en geest voor mij een “conditio sine qua non” en hiervoor is tijd nodig. Verder is een medicamenteuze aanpak vaak slechts één van de opties en wil ik graag toelichten welke andere of aanvullende mogelijkheden er zijn (zoals voeding, leefstijl, eventueel supplementen,…), zodat de persoon zélf een overwogen keuze kan maken.

Naast mijn professionele activiteit, ben ik vooral mama van 2 prachtige kinderen, Tomas (°2002) en Laure (°2012). Zij zijn mijn dagelijkse bron van inspiratie en leermeesters!

Verder lees ik graag boeken en houd ik van lange wandelingen in de natuur. Ik geniet van gezellige babbels met vrienden en kan me helemaal verliezen in dansen en muziek!

Opleidingen

1995 – 2002

Master in de Geneeskunde, Universiteit Antwerpen

2002 – 2003

Tropische Geneeskunde, Tropisch Instituut Antwerpen

2003 – 2005

MaNaMa Huisartsgeneeskunde, Universiteit Antwerpen

2007

HIV en Aids – de multidisciplinaire aanpak, Tropisch Instituut Antwerpen

2008

Opleiding LEIFarts, W.E.M.M.E.L.

2009

Cursus spirometrie, UZA

2010

Cursus Evidence Based Medicine, CEBAM

2011

Opleiding Huisarts- Onderzoeker, Universiteit Antwerpen

2016

Opleiding Coördinerend Raadgevend Arts, Crataegus

2020

Opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde, kPNI Belgium

2020

Cursus Hoogsensitiviteit, Enya Hooyberghs

2021

Training werken met hoogsensitieve kinderen, Enya Hooyberghs

 Expertise

  • Baby’s (en ouders):
    • verwerken van  gecompliceerde zwangerschappen en bevalling,
    • begeleiding van (al dan niet moeilijker verlopende) hechting,
    •  begeleiding bij zogenaamde “huilbaby’s”,
    •  begeleiding bij baby’s met spijsverteringsproblemen, …
  • Kinderen (lagere school) en jongeren:
    • problemen op school, bij “zich niet goed in zijn vel voelen”, bij eventueel druggebruik, …
    • (vermoeden van) hoogsensitiviteit
  • Volwassenen:
    • “zich niet goed in zijn vel voelen”, stress, angst, depressie, burn-out, …
    • (vermoeden van) hoogsensitiviteit
    • chronische aandoeningen zoals spierpijnen en fibromyalgie, algemene vermoeidheid en chronisch vermoeidheidssyndroom, schildklierproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, aanhoudende menstruatieklachten,….
    • specifiek: begeleiding van hechting moeder- kind

Hoe ga ik te werk

We starten met een kennismakingsgesprek. Vervolgens proberen we in één of twee (soms meer) gesprekken zicht te krijgen op wat er speelt. Daarna evalueren we samen óf en op welke manier we verder gaan.

Een gesprek duurt gemiddeld een uur.

De bedoeling is om een kader mee te geven zodat er inzicht komt in wat er speelt en welke mogelijkheden er zijn om ermee aan de slag te gaan. Dit kan b.v. ook betekenen dat ik intern binnen Praktijkhuis Senses of erbuiten, doorverwijs.

Ik neem geen dossiers over van huisartsen, dit betekent dat ik geen Globaal Medisch Dossier (GMD) zal opstarten. Ik werk samen en aanvullend met reeds betrokken huisartsen en/ of andere betrokken hulpverleners.

Tarief

Ik hanteer 60 euro remgeld.