Els Pazmany

Seksuoloog & Relatietherapeut

Wie ben ik

Intussen meer dan 10 jaar geleden was ik als seksuoloog enkele jaren verbonden aan het Vlaamse Liga tegen Kanker -project ‘Leven met een stoma: Emotionele en seksuele gevolgen van de chirurgische behandeling van colorectale kanker’ in de Universitaire Ziekenhuizen Gasthuisberg (Leuven) en gaf ik verscheidene psycho-educatieve groepssessies ‘Intimiteit, seksualiteit en kanker’ aan (borst- en darm)kankerpatiënten in het Middelheim Ziekenhuis (Wilrijk) en KLINA (Brasschaat). Enkele jaren later deed ik onderzoek naar dyspareunie of ‘pijn bij het vrijen’. Tijdens de periode van mijn promotieonderzoek werkte ik tevens op de Raadpleging Vrouwelijke Seksualiteit (UZ Leuven) met vrouwen en hun partners. Sinds 2016 werk ik als seksuoloog bij Senses Praktijkhuis en momenteel werk ik ook als lector/onderzoeker aan de Artesis Plantijn Hogeschool te Antwerpen bij het Departement Gezondheid en Welzijn. Daarnaast heb ik een opleiding tot relatie- en gezinstherapeut afgerond.

Contact

Graag ontvang ik kankerpatiënten (en hun partners) op maandag in Senses Praktijkhuis, Sint benedictusstraat 47, 2640 Mortsel

Uitsluitend na afspraak

Tel: 0494/12.52.43

E-mail: elspazmany@skynet.be

Opleidingen

 • Relatie- en Gezinstherapeut i.o. (Vrije Universiteit Brussel)
 • Doctor in de Biomedische Wetenschappen (KU Leuven)
 • Licentiaat in de Familiale en Seksuologische Wetenschappen (KU Leuven)
 • Kandidaat in de Psychologie (KU Leuven)
 • Gegradueerde in het Maatschappelijk werk (KdG Antwerpen)

Relevante publicaties

Enzlin, P., Pazmany, E. (2008). Psychologische implicaties en gevolgen voor de relatie. In: Gianotten W., Meihuizen-de Regt M., van Son-Schoones N. (Eds.), Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking, Chapt. 2.3. Assen: Koninklijke van Gorcum BV.

Enzlin, P., Pazmany, E. (2007). Seksueel functioneren en seksualiteitsbeleving na het aanleggen van een stoma, 48 pp. Leuven: Vlaamse Liga tegen Kanker.

Enzlin, P., Pazmany, E. (2006). Wanneer Lust verwordt tot last…Over de invloed van chronische aandoeningen op partnerrelaties. In: Migerode L., Van Bussel J. (Eds.), Als liefde alleen niet volstaat. Over hulp aan koppels.. Heverlee: Lannoo Campus, 200pg.

Thema’s

Mensen van alle leeftijden kunnen geconfronteerd worden met kanker. De behandeling, die vaak leidt tot een verandering op lichamelijk vlak en een impact kan hebben op het psychologisch welbevinden van de patiënt en zijn partner, kan leiden tot seksuele zorgen of problemen. Kankerpatiënten (en hun partners) kunnen bij mij terecht indien zij zich zorgen maken over hun seksueel functioneren, de seksualiteitsbeleving en/of de seksuele (partner)-relatie.

Aangezien de relatie tussen kanker en seksualiteit erg complex is dat beïnvloed wordt door zowel lichamelijke, psychologische en relationele factoren, zal ik tijdens de gesprekken aandacht hebben voor al deze factoren.

Omdat seksuele zorgen of problemen niet enkel op patiënten kunnen wegen, maar ook op de partner en de relatie, is het wenselijk dat beide partners aanwezig zijn tijdens de gesprekken.

Concreet kunnen patiënten (en hun partners) bij mij terecht in verband met:

 • Het heropnemen van seksualiteit na een diagnose en/of behandeling van kanker
 • Pijn bij het vrijen (dyspareunie)
 • Seksueel verlangen: verschil in zin, afwezig, verminderd of teveel verlangen
 • Opwinding: afwezige of verminderde genitale en/of mentale opwinding
 • Orgasme/ejaculatie: vroegtijdig, afwezig of geremd orgasme
 • Andere problemen met betrekking tot je (seksuele) relatie
 • Specifieke vragen over seksualiteit

Tarieven en praktische regeling

Koppelgesprek: 75€/uur; Individueel gesprek: 65€/uur

Een gesprek duurt ongeveer 50 minuten en vindt om de twee weken plaats.

Interessante links

http://www.ifsw.be  (Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen, KU Leuven)

http://www.seksuologen-vlaanderen.be (Vlaamse Vereniging voor Seksuologie)